Τι είναι η Λεύκη

Η λεύκη είναι μια διαταραχή της μελάγχρωσης του δέρματος στην οποία εμφανίζονται λευκά μπαλώματα στο δέρμα. Η εμφάνιση αυτών των λευκών μπαλωμάτων οφείλεται στην καταστροφή των μελανοκυττάρων. Η λεύκη μπορεί επίσης να επηρεάσει τους βλεννογόνους και τα μάτια.

Η αιτία της λεύκης είναι άγνωστη. Η πιο συχνή θεωρία είναι ότι η λεύκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επιτίθεται στα μελανοκύτταρα του ίδιου οργανισμού. Είναι επίσης δυνατόν η παρουσία ενός ή περισσότερων γονιδίων να κάνει ένα άτομο περισσότερο επιρρεπή στη διαταραχή.

Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως ηλιακά εγκαύματα ή συναισθηματική δυσφορία μπορεί να προκαλέσει τη λεύκη. Αλλά αυτή η θεωρία δεν έχει αποδειχθεί.

Η λεύκη έχει τεράστια αρνητική ψυχολογική επίδραση στους ασθενείς. Αυτή η επίδραση είναι πιο έντονη σε άτομα με σκούρο δέρμα, όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο εμφανής. Μέχρι πρόσφατα, οι μόνες διαθέσιμες θεραπείες ήταν η UV φωτοθεραπεία και τα τοπικά ή ενέσιμα κορτικοστεροειδή τα οποία έχουν επιδείξει περιορισμένη επιτυχία.

Πλέον στις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για τη λεύκη υπάρχει η φωτοθεραπεία με στενής ζώνης υπεριώδη ακτινοβολία Β (ΝΒUVB), η οποία είναι μία από τις ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με γενικευμένη λεύκη.

Πως Θεραπεύεται

Η στοχευμένη φωτοθεραπεία είναι όταν η φωτοθεραπευτική συσκευή στοχεύει το αλλοιωμένο δέρμα μέσω ειδικών μηχανισμών διανομής, ενώ το υπόλοιπο δέρμα παραμένει μη εκτεθειμένο.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του τύπου της φωτοθεραπείας είναι ότι το υγιές δέρμα παραμένει προστατευμένο και έτσι υψηλότερες ενέργειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί ταχεία θεραπευτική δράση.

Επιπλέον, η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί δύο φορές την εβδομάδα ή ακόμη και μία φορά την εβδομάδα και κάθε θεραπευτική συνεδρία διαρκεί μόνο δευτερόλεπτα.

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι ανώτερα, καθώς υπάρχει λιγότερη αντίθεση μεταξύ βλάβης και περιβάλλον δέρματος. Επιπλέον, αποφεύγονται οι δυσμενείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας ολόκληρου του σώματος.

Τα αποτελέσματα του excimer laser και της μονοχρωματικής λάμπας excimer έχει βρεθεί να είναι σχεδόν ισοδύναμα, όσον αφορά την πρόκληση της επαναμελάγχρωσης στη λεύκη.