Στενής ζώνης UVB φωτοθεραπεία

Η στενής ζώνης UVB είναι η πιο κοινή μορφή φωτοθεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών του δέρματος. Ο όρος “στενής ζώνης” αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), 311 έως 312nm. Η UVB φωτοθεραπεία προβλεπόταν παλαιότερα ως ευρυζωνική πηγή (290-320nm).

Το φάσμα στενής ζώνης της υπεριώδους ακτινοβολίας έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο ευεργετικό συστατικό του φυσικού ηλιακού φωτός για την ψωρίαση. Η στενής ζώνης UVB μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πολλών άλλων παθήσεων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων ατοπικό έκζεμα, λεύκη, κνησμός, ομαλός λειχήνας, πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, δερματικό λέμφωμα Τ-κυττάρων σε αρχικό στάδιο και δερμογραφισμό.

Σε σύγκριση με την ευρυζωνική UVB:

  • Οι χρόνοι έκθεσης είναι μικρότεροι, αλλά υψηλότερης έντασης.
  • Η διάρκεια της θεραπείας είναι μικρότερη.
  • Είναι πιο πιθανή η εξάλειψη των συμπτωμάτων της ασθένειας.
  • Μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ύφεσης πριν την επανεμφάνιση συμπτωμάτων.

Η στενής ζώνης UVB μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο, ακριβώς όπως το φως του ήλιου και της ευρυζωνικής UVB. Σε δέρμα με βλάβες από την ακτινοβολία πρέπει να εφαρμόζονται συχνά μαλακτικές ουσίες και όταν κρίνεται απαραίτητο τοπικά στεροειδή. Ενδέχεται να προκληθεί φωτοδερματίτιδα.

Η μακροχρόνια έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί γήρανση του δέρματος και καρκίνους του δέρματος. Στη θεωρία, μικρότερη έκθεση UV παρουσιάζεται επειδή ο ασθενής εκτίθεται μόνο σε θεραπευτικά μήκη κύματος. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος από την ακτινοβολία UVB στενής ζώνης είναι άγνωστος, η έρευνα μέχρι σήμερα δείχνει ότι δεν είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι η ευρυζωνική UVB και πιθανώς λιγότερο επικίνδυνη από την φωτοχημειοθεραπεία (PUVA).

Άλλες μορφές φωτοθεραπείας είναι η ευρυζωνική UVB φωτοθεραπεία (290-320nm), PUVA (Psoralen και UVA) και UVA 1 (340-400nm).

Φωτοθεραπεία LED (3D SkinTech)

Το κουβούκλιο LED εξασφαλίζει ταχεία και αποτελεσματική θεραπεία, σε αντίθεση με μια συσκευή χειρός, με πολύ λιγότερα φώτα LED, η οποία δεν μπορεί να προσφέρει επιθυμητά αποτελέσματα. Κάθε χρώμα έχει ένα ειδικό βάρος, θερμοκρασία, μήκος κύματος, πυκνότητα και επίπεδο ενέργειας για την τόνωση ή την ελαχιστοποίηση διαφόρων μεταβολικών λειτουργιών. Τα διαφορετικά χρώματα εκπέμπουν διαφορετικές συχνότητες που έχουν ποικίλες επιπτώσεις στην σωματική και ψυχολογική λειτουργία.

Παρέχονται θεραπείες για την αντι-γήρανση, τη μελάγχρωση, την ακμή και την αποτοξίνωση.

  • Μπλε φως (470nm) για το δέρμα με ακμή. Αυξάνει την ενυδάτωση του δέρματος και σκοτώνει τα βακτήρια.
  • Πράσινο φως (575nm) για τη χρώση και την αναγέννηση των κυττάρων.
  • Κόκκινο φως (640nm) για την καταπολέμηση της γήρανσης. Βοηθά την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, τη σύνθεση του κολλαγόνου και μειώνει το μέγεθος των πόρων.
  • Κίτρινο φως (590nm) βοηθά με την αντιφλεγμονώδη δράση, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και αυξάνει την λεμφική κυκλοφορία.