Το Cavitation είναι μια αισθητική θεραπεία διαμόρφωσης του σώματος με υπερήχους. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, κατά την θεραπεία Cavitation (σπηλαίωση), τα λιποκύτταρα μετατρέπονται σε υγρό το οποίο στη συνέχεια αποστραγγίζεται φυσικά από το σύστημα διήθησης του σώματος.

Οι υπέρηχοι δημιουργούν φυσαλίδες στο υγρό που περιβάλλει τα κύτταρα του λίπους, το οποίο σταδιακά αυξάνεται και εκρήγνυται. Οι μεμβράνες των κυττάρων του λίπους δεν έχουν την ικανότητα, λόγω σύστασης, να αντέξουν τις δονήσεις, η επίδραση των υπερήχων τις διασπάει με ευκολία, ταυτόχρονα διαφυλάσσοντας τον μυϊκό, αγγειακό και νευρικό ιστό.

Μετά τη διάσπαση και γαλακτωματοποίηση των λιπαρών κυττάρων, υγρό, το οποίο διαμορφώνει τα κύτταρα του λίπους, με τη μορφή τριγλυκεριδίων, απελευθερώνεται στο διάμεσο υγρό των κυττάρων. Αυτό το υγρό στη συνέχεια μεταβολίζεται σε γλυκερόλη και ελεύθερα λιπαρά οξέα. Στη συνέχεια η γλυκερόλη απορροφάται από το κυκλοφορικό σύστημα, ενώ τα αδιάλυτα ελεύθερα λιπαρά οξέα οδηγούνται στο συκώτι ώστε να επεξεργαστούν.

Η θεραπεία Cavitation δεν απαιτεί καμία ειδική προ-επεξεργασία. Ξεκινά με μέτρηση της περιφέρειας της περιοχής του σώματος στόχου και συνεχίζει με τη χρήση υπερήχων πάνω στην περιοχή θεραπείας.

Η διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας είναι περίπου 20 με 40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής και το πάχος του στρώματος λίπους. Η μέθοδος Cavitation είναι μια εντελώς ανώδυνη θεραπεία. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις κανονικές δραστηριότητές του αμέσως. Ενδέχεται να υπάρχει βούισμα ή κουδούνισμα στα αυτιά για έως και 24 ώρες. Βλάβες του δέρματος είναι σπάνιες, ωστόσο η θεραπευμένη περιοχή μπορεί να διατηρεί θερμότητα για μερικές ώρες μετά.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα κόπρανα να είναι λιπαρά κατά τις ημέρες που ακολουθούν, ή τα ούρα να έχουν μια ασυνήθιστη μυρωδιά, καθώς το πλεόνασμα των απορριμμάτων αφήνει το σώμα. Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας, ο ασθενής, να κρατήσει τη πρόσληψη νερού σε υψηλά επίπεδα κατά τις ημέρες μετά τη θεραπεία για να βοηθήσει στην αποβολή των καταλοίπων.

Η θεραπεία υπερήχων Cavitation δεν είναι μέθοδος για την απώλεια βάρους, αλλά για την διαμόρφωση του σώματος. Η θεραπεία χρησιμοποιείται για να μειώσει το επίμονο τοπικό πάχος, από το οποίο δεν μπορεί ο ασθενής να απαλλαγεί με δίαιτα και άσκηση. Επίσης η μέθοδος χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Η μέθοδος υπερήχων Cavitation είναι κατάλληλη για όλες τις περιοχές με τοπικό πάχος: μηρούς, κοιλιά και γλουτούς, αλλά δεν υπάρχει κανένας πραγματικός περιορισμός ως προς τις περιοχές του σώματος που μπορούν να αντιμετωπιστούν.