Η κυτταρίτιδα συνήθως εμφανίζεται στους μηρούς, στους γοφούς, στους γλουτούς και στην κοιλιά. Η κυτταρίτιδα είναι πιο συχνή σε έφηβες και ενήλικες γυναίκες.

Προκαλείται από το λίπος που βρίσκεται μεταξύ τον ινώδη συνδετικό ιστό που συνδέει το δέρμα στον υποκείμενο μυ. Καθώς τα λιπώδη κύτταρα συσσωρεύονται, ωθούν προς τα πάνω ενάντια στο δέρμα, ενώ ο μακρύς, σκληρός συνδετικός ιστός τραβάει προς τα κάτω. Αυτό δημιουργεί μια ανώμαλη επιφάνεια ή πτύχωση.

Θεραπείες

Θεραπεία Ραδιοσυχνοτήτων

Οι συσκευές ραδιοσυχνοτήτων εφαρμογής θερμότητας στην επιφάνεια του δέρματος, προκαλούν προσωρινή διόγκωση και πύκνωση της περιοχής, έτσι επιτυγχάνεται η εξομάλυνση του δέρματος και η ελαχιστοποίηση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι ασθενείς ενθαρρύνονται να υφίστανται μία ή δύο συνεδρίες την εβδομάδα για ένα μήνα ή περισσότερο.

Θεραπεία Λέιζερ

Ο πλαστικός χειρουργός κάνει μικρές τομές στην περιοχή με κυτταρίτιδα. Ένας αισθητήρας τοποθετείται μέσα από τις τομές και κάτω από το δέρμα, οι εκπομπές λέιζερ διαλύουν τα εξογκώματα του λίπους και κόβουν τους ινώδεις ιστούς που τραβούν και προκαλούν τα κοιλώματα στο δέρμα.

Ενδερμολογία

Ο δερματολόγος ή ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα χειρός που αναρροφά και κάνει μασάζ στο δέρμα του ασθενούς, αυξάνοντας την κυκλοφορία και τη χαλάρωση του συνδετικού ιστού. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Συστήνεται ο ασθενής να υποβάλλεται σε πολλαπλές συνεδρίες.

Τοπική Θεραπεία

Περιοχές που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα δεν έχουν μόνο όψη φλοιό πορτοκαλιού αλλά είναι και αφυδατωμένες. Εφαρμόζοντας κρέμες ή λοσιόν που περιέχουν δραστικά συστατικά όπως ρετινόλη ή καφεΐνη αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή, μειώνοντας προσωρινά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους, με σωστή διατροφή και καθημερινή αερόβια άσκηση, είναι μία από τις πιο ευεργετικές θεραπείες της κυτταρίτιδας. Χάνοντας κιλά και ενισχύοντας τους μυς στα πόδια, στους μηρούς, στους γλουτούς και στην κοιλιά μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα. Τα οφέλη από την απώλεια βάρους και μόνο είναι, ωστόσο, περιορισμένα. Παρότι, μετά την απώλεια βάρους, η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι λιγότερο αισθητή δεν απομακρύνεται εντελώς.