Το μέλασμα είναι μια επίκτητη χρωστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερχρωσικές καφέ κηλίδες συνήθως στο πρόσωπο. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων παρατηρούνται στις γυναίκες, αν και το 10% των περιπτώσεων παρουσιάζεται σε άνδρες.

Η παθογένεση του μελάσματος περιλαμβάνει μια αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων, όπως η έκθεση στον ήλιο, ορμονικούς παράγοντες (εγκυμοσύνη και αντισυλληπτικά χάπια), η γενετική προδιάθεση, και τα φωτοτοξικά φάρμακα. Έχει επίσης βρεθεί σύνδεση με τη δυσλειτουργία των ωοθηκών, του θυρεοειδούς, την ηπατική νόσο και τα καλλυντικά.

Το μέλασμα μπορεί να ταξινομηθεί με βάση την θέση των αλλοιώσεων (κρανιοπροσωπικές, ζυγωματικές, κάτω γνάθου), το ιστολογικό βάθος της μελάγχρωσης (επιδερμική, δερματική, μικτή), και την όψη κάτω από τη λάμπα Wood (επιδερμικό, δερματικό, μικτό, απροσδιόριστο).

Η περιοδικότητα και η ανθεκτική φύση αυτής της κατάστασης καθιστά δύσκολη τη θεραπεία. Οι τρέχουσες στρατηγικές θεραπείας περιλαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία, χημική απολέπιση και θεραπεία με λέιζερ συμπεριλαμβανομένης της IPL.

Erbium: YAG Laser

Το Erbium: YAG λέιζερ εκπέμπει φως με μήκος κύματος 2940 nm το οποίο έχει υψηλή απορρόφηση από το νερό. Ως εκ τούτου, αφαιρεί το δέρμα με ελάχιστη θερμική βλάβη. Ο κίνδυνος της μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης μειώνεται.

Fractional λέιζερ

Η fractional φωτοθερμόλυση είναι μια θεραπεία με λέιζερ στην οποία πολλαπλές μικροσκοπικές ζώνες θερμικής βλάβης δημιουργούνται αφήνοντας άθικτο το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από τη θεραπεία με fractional laser. Η τεχνική δεν δημιουργεί ανοικτή πληγή. Η στιβάδα κεράτινης μένει άθικτη μετά από 24 ώρες θεραπείας. Ως εκ τούτου, η ανάκαμψη είναι ταχύτερη και οι επιπλοκές των ανοιχτών πληγών, όπως υπέρ ή υποχρωμία αποφεύγονται.

Υπάρχει λιγότερος κίνδυνος ουλών, έτσι περιοχές όπως ο λαιμός και το στήθος που είναι πιο επιρρεπή σε ουλές μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια. Επίσης, μεγαλύτερα βάθη διείσδυσης μπορούν να επιτευχθούν καθώς ολόκληρη η επιφάνεια του δέρματος δεν επηρεάζεται. Ως εκ τούτου, το δερματικό μέλασμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτή τη μέθοδο.