Το υαλουρονικό οξύ είναι η φυσική ουσία που βρίσκεται σε κάθε ανθρώπινο σώμα. Είναι μία καλή επιλογή στα ενέσιμα εμφυτεύματα (dermal fillers) καθώς είναι αποτελεσματικό με τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες του προσώπου. Επιπλέον είναι συμβατό με το ανθρώπινο σώμα, η ουσία βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ζωντανό οργανισμό.

Στον ανθρώπινο οργανισμό, λειτουργεί ως το μέσο που μεταφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το αίμα στα κύτταρα του δέρματος. Υψηλές συγκεντρώσεις βρίσκονται στους μαλακούς συνδετικούς ιστούς και στο υγρό που περιβάλλει τα μάτια. Βρίσκεται επίσης σε ορισμένους χόνδρους και στα υγρά των αρθρώσεων καθώς και στον ιστό του δέρματος. Εξάγεται, ανασυντίθεται και εγχέεται στις πάσχουσες περιοχές των ασθενών.

Όταν το υαλουρονικό οξύ εγχέεται, δρα σαν φουσκωμένο μπαλόνι για την υποστήριξη των δομών του προσώπου και των ιστών που μπορεί να έχουν χάσει, με το πέρασμα του χρόνου, τον όγκο και την ελαστικότητα τους. Φέρνει επίσης το νερό στην επιφάνεια του δέρματος διατηρώντας το φρέσκο και νεανικό. Οι διάφορες συνθετικές μορφές του υαλουρονικού οξέος, των τελευταίων δεκαετιών, έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση διαταραχών στους τομείς της οφθαλμολογίας, ρευματολογίας και στην επούλωση πληγών. Στην εποχή μας, οι συνθετικές μορφές του υαλουρονικού οξέως δημιουργούνται για χρήση στην ανανέωση και διόρθωση του προσώπου.

Άλλες χρήσεις:

  • Καταρράκτης. Η έγχυση υαλουρονικού οξέος στο μάτι είναι αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη από τον χειρουργό.
  • Πληγές στο στόμα. Το υαλουρονικό οξύ είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία πληγών στο στόμα, όταν εφαρμόζεται τοπικά ως γέλη.
  • Οστεοαρθρίτιδα. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη δυσκαμψία και τον πόνο στις αρθρώσεις, όταν εγχέεται στην άρθρωση από τον ιατρό. Παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί από τον FDA (Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) για η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με ένεση, τα αποτελέσματα ποικίλλουν. Μερικοί ασθενής αναφέρουν μια μέτρια βελτίωση στην δυσκαμψία των αρθρώσεων και μείωση του πόνου με τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ.