Τι είναι η ψωρίαση

Απρόβλεπτη και ενοχλητική, η ψωρίαση είναι μία από τις πιο επίμονες διαταραχές του δέρματος. Χαρακτηρίζεται από τα κύτταρα του δέρματος που πολλαπλασιάζονται έως δέκα φορές ταχύτερα από το κανονικό.

Καθώς αυτά τα κύτταρα νεκρώνουν και φθάνουν στην επιφάνεια του δέρματος, ώστε να αποβληθούν, λόγω του τεράστιου όγκου τους, συσσωρεύονται και δημιουργούν ερυθρές πλάκες που καλύπτονται από ασημί – λευκά λέπια.

Η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως στα γόνατα, στους αγκώνες, στο τριχωτό της κεφαλής και μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κορμό, τις παλάμες και τα πέλματα.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο ψωρίασης που παρουσιάζει ο ασθενής. Μερικά κοινά συμπτώματα της ψωρίασης κατά πλάκας – ο πιο κοινός τύπος της πάθησης – να περιλαμβάνουν:

  •  Διαταραχές των νυχιών, συμπεριλαμβανομένων τον αποχρωματισμό και τη διάβρωση των νυχιών. Τα νύχια μπορεί επίσης να αρχίσουν να διαλύονται ή να ξεκολλούν από την κοίτη του νυχιού.
  •  Πλάκες με λέπια ή κρούστα στο τριχωτό της κεφαλής

Η ψωρίαση μπορεί επίσης να σχετίζεται με ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία οδηγεί σε πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις. Από 10 έως 30 τοις εκατό των ασθενών με ψωρίαση παρουσιάζουν και ψωριασική αρθρίτιδα.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψωρίαση γνωρίζουν ότι αυτή η δυσάρεστη και μερικές φορές παραμορφωτική ασθένεια του δέρματος μπορεί να είναι δύσκολη και απογοητευτική στην αντιμετώπιση της.

Η ασθένεια βρίσκεται σε κύκλους ύφεσης και έξαρσης στη διάρκεια της ζωής του πάσχοντα. Παρ’ ότι υπάρχουν αγωγές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων (κόκκινα μπαλώματα, λέπια και τη πάχυνση του δέρματος) δεν υπάρχει ίαση.

Πως θεραπεύεται

Με υψηλή πυκνότητα ισχύος και στόχευση στη βλάβη, η μονοχρωματική θεραπεία UVB είναι μια εξαιρετική λύση θεραπείας για την αντιμετώπιση των εντοπισμένων, επίμονων πλακών ψωρίασης στους αγκώνες, στα γόνατα, στα χέρια, στα πόδια και στο τριχωτό της κεφαλής. Επιτυγχάνεται μείωση ή εξάλειψη των συμπτωμάτων μετά από 5-10 συνεδρίες.

Οι φωτοθεραπείες παρέχουν στους πάσχοντες από ψωρίαση μια εναλλακτική λύση που δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ψωρίαση σε λίγες γρήγορες συνεδρίες.